Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Örtkryddad fransyska
, serveras med rostade rotfrukter

Av: Johan - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

2-5h

Mör fransyska serveras med ugnsrostade rotsaker och mustig sås med svartvinbärsgelé.

Dryckesförslag: Rött vin, "Amicone", Nr: 74756

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stek

  • 1,5 kg fransyska
  • ca 1 msk Herbes de Provence (efter smak)
  • ca 1 msk timjan (efter smak)
  • ca 1 msk vitlökspulver (efter smak)
  • ca 1 msk persilado (efter smak)
  • smör, att bryna steken i

Alternativ 1: Ugn

  • aluminiumfolie, för inbakning av stek

Alternativ 2: Croc Pot/Slow cooker

  • 2 rödlökar, skalade och klyftade
  • 0,5 kg morot, skalade och delade
  • 0,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Snabbinlagd gurka

  • 1 gurka
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • persilja, hackad, efter behag

rostade rotfrukter

  • 1 kålrot, skalad och stavad
  • 1 rotselleri, skalad och stavad
  • 5 palsternackor, skalade och stavade
  • 1 kg morot, skalade och snedskurna
  • 3 msk olivolja
  • ca 4 msk svartvinbärsgelé

Sås

  • 2-3 dl sky, från steken
  • 3-5 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • soja, för sälta och färg
  • ca 3 msk maizenaredning
  • ev persilado (eller vitlökspulver)

Gör så här

Stek

  1. Smält smör i stekpannan.
  2. Bryn steken runt om tag ur steken ur pannan och krydda .

Alternativ 1: Ugn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg steken i aluminiumfolie.
  3. Låt steken tillagas i ca 2 timmar. Det ska ha bildas rikligt med vätska i “paketet “ för att den ska vara klar.

Alternativ 2: Crock Pot/slow cooker

  1. Lägg de skalade och delade morötterna och botten av en "Crock pot" tillsammans med den skalade och klyftade rödlöken.
  2. Lägg i en grönsaksbuljongtärning och häll i 0,5 dl vatten.
  3. Lägg sedan steken på löken och morötterna.
  4. Sätt "Crock pot" på hög värme 4-5 timmar. Allra bäst är låg värme och dubbla tiden för tillagning.

Snabbinlagd gurka

  1. Skala gurkan och skiva tunt.
  2. Blanda ättika, socker, vatten och kryddor.
  3. Garnera med persilja.
  4. Låt stå i kylskåp ett tag före servering. Helst en timme.

Rostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg de skalade och tillskurna rotfrukterna på en lätt oljad plåt.
  3. Blanda rotfrukterna med oljan och sprid ut på plåten för bästa tillagning.
  4. Tillaga rotfrukterna i ugn i ca 1h, att kålroten blir orange när den är klar funkar som en bra måttstock

Sås

  1. Sila av skyn, från antingen croc pot eller foliepaketet, i en kastrull.
  2. Tillsätt grädde, koka upp.
  3. Tillsätt gelén, soja och red av såsen till lämplig tjocklek och smak.