Prästost- och potatislåda med smak av Jansson

Prästost- och potatislåda med smak av Jansson
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Prästost- och potatislåda med smak av Jansson

12 ingredienser

En stabil låda, med en dragning åt Jansson. Ernsts recept på en riktigt krämig och god ostlåda med potatis och lök.

Ingredienser

portioner
  • 400 g prästost, lagrad 18 mån
  • 200 g potatis, kokt
  • 2 gula lökar
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 tsk timjan, färsk eller torkad
  • 50 g smör eller annat matfett
  • 125 g ansjovis
  • 5 dl grädde (eller gräddmjölk)
  • 6 ägg
  • peppar
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skiva och stek löken mjuk i smör eller annat matfett. Smaksätt löken med timjan, vit balsamico och honung.
  3. Skär ost och potatis i stavar. Smörj en ugnsfast form.
  4. Blanda ägg med grädde eller gräddmjölk.
  5. Varva, ost, potatis, lök och ansjovis i formen och häll på spadet. Blanda allt och häll på äggstanning. Toppa med ströbröd
  6. Grädda av i ugnen i ca 1 timme.