En krispigt god klassiker i middagsformat! Råraka toppad med kallrökt lax, en kräm på fil och pepparrot, kryddost, krispiga rädisor och färskriven pepparrot.
0,5 l filmjölk (eller gräddfil, avhängd över natten i kaffefilter (crème fraiche går också bra)
2 msk riven pepparrot på tub
2 msk dijonsenap
5 cm färsk pepparrot
6 rädisor, tunt hyvlade
2 salladslökar, fint skivade
100 g kryddost, fint tärnad (alt Västerbotten, präst eller svecia)
1 kruka gräslök, fint skuren
salt
Gör så här
Riv potatisen grovt. Blanda med salt och vrid ut vätskan ur potatisen i en kökshandduk.
Hetta upp stor stekpanna med rapsolja och smör. När smöret tystnat, lägg i en fjärdedel av potatisen, platta till med stekspade och stek på medelhög värme till fin färg. Vänd och stek färdigt på andra sidan. Lägg upp på galler och stek tre till.
Vid servering värms rårakorna snabbt i ugn på galler i 200 grader.
Blanda hängd filmjölk med pepparrot på tub och dijonsenap. Smaka av med salt.
Servering
Lägg upp rårakor på tallrikar, sprid ut kallrökt lax på varje raka, ringla eller klicka ut pepparrotsfil. Garnera med rädisor, kryddost, salladslök och gräslök.