Skala, kärna ur och tärna äpplena i 0,5 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke, tillsätt
kanel och strösocker och blanda. Ställ åt sidan.
Kaka
Sätt ugnen på 170 grader.
Smöra och mjöla en rund sockerkakform som rymmer minst 1,5 liter.
Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
Vispa smöret luftigt, tillsätt sockret och vispa fluffigt.
Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna med lite i taget av
filmjölken och rör ihop till en slät och fin smet.
Fyll hälften av formen med smet och strö sedan över äppelbitarna och toppa med resterande smet.
Grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna helt på galler. Pudra över florsocker.