Saftig mandel- och pepparkaka med vaniljtopping

Saftig mandel- och pepparkaka med vaniljtopping

16 ingredienser

En saftig och lättbakad mjuk pepparkaka med mandelmjöl och en ljuvlig vaniljfrosting. Perfekt att servera till advent eller till julafton.

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

portioner8 - 12 bitar

Kaka

  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 0,5 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 krm salt

Vaniljfrosting

  • 50 g smör
  • 200 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • lingon, till garnering (valfritt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt i mitten. Klä en springform, 20-24 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
  2. Hyvla smöret i en bunke och vispa samman med sockret tills det är krämigt.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lätt.
  4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och alla kryddor. Tillsätt och vispa slätt. Häll smeten i formen och jämna till.
  5. Grädda i 20 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
  6. Ta ut kakan. Använd baksidan av en sked och pressa försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn. Låt svalna.

Frosting

  1. Hyvla smör och vispa tills det är vitt, det tar ett par minuter.
  2. Tillsätt florsocker, färskost och vanilj och vispa så lite som det behövs för att det ska bli slätt.
TIPS!
Fler tips
Vaniljpannacotta till nyår khoisan

Fler tips

Inspiration och recept på ljuvlig bakning till jul & nyår

Läs mer