Salviakryddade biffar med potatis- och ärtstomp

POPULÄRT
koket.se
Salviakryddade biffar med potatis- och ärtstomp
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Salviakryddade biffar med potatis- och ärtstomp

25 ingredienser

Färsbiffar smaksatta med bästa smakkompisarna citron, salvia och vitlök. Till biffarna bjuds ett stomp på potatis och gröna ärtor samt en hemslagen aioli.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

Färsbiffar

  • 500 g blandfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl krossad is
  • 1 ägg
  • 1 kruka salvia, fint strimlad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 citron, skalet, rivet
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • svartpeppar

Stom med ärtor och potatis

  • 200 g potatis
  • 500 g frysta ärtor
  • 100 g smör, rumsvarmt i tärningar
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 knippe färsk bladpersilja, fint strimlad

Aioli

  • 1 kokt potatis, skalad (stor)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 1 citron, pressad saft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Färsbiffar

  1. Blanda vatten, mjölk och ströbröd, låt svälla 15 minuter.
  2. Blanda färs, is och salt i annan bunke. Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg, salvia, vitlök, citronskal och svartpeppar till färsen. Blanda ihop ordentligt. Forma små biffar av smeten.
  3. Stek dem på bägge sidor i smör och rapsolja i en stekpanna.

Potatis- och ärtstomp

  1. Koka potatisen, spara en till aiolin och pressa ner resten i bunke.
  2. Koka ärtorna och häll av dem.
  3. Tillsätt ärtor, smör, citronskal och persilja till potatisen. Stompa ihop med en gaffel eller ballongvisp, smaka av med salt och peppar.

Aioli

  1. Pressa den kokta sparade potatisen i en skål. Tillsätt senap, äggulor, citron och vitlök. Tillsätt rapsolja och olivolja i en tunn stråle under vispning. Späd med lite kallt vatten om den blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Forma ett ägg av stompet, lägg två biffar bredvid, skeda över aioli och garnera med persilja.