1-2 blad spansk körvel (kan bytas mot torkad körvel)
1-2 blad trädgårdssyra (kan bytas mot annat som bladsallad, basilika, rucola, spenat etc.)
salt
peppar
Friterad ”puffad” torskrygg
4 bitar torskrygg, ca 200 g/pers (eller annan valfri vit fisk)
0,5 l matolja
Frityrsmet
ca 2 dl öl (eller mineralvatten)
ca 2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
Servering
citron, klyftor
Gör så här
Tomatsalsa
Dela tomaterna i kvartsbitar i en större skål.
Tillsätt tomatpurén, honung, vinäger och olivolja och blanda väl.
Lägg i den hackade gräslöken, spanskkörveln och trädgårdssyran.
Skiva ner färskpotatisen. Salta och peppra efter smak. Serveras rumstempererad.
Friterad fisk
Skär fisken i lagom stora portionsbitar.
Blanda ingredienserna till frityrsmeten till konsistensen av en pannkakssmet.
Kontrollera temperaturen på matoljan genom att lägga i en liten brödbit eller en klick av frityrsmeten som ska bli gyllenbrun.
Doppa fiskbitarna i smeten och lägg ner i den upphettade matoljan. Ta upp dem när de fått färg och låt dem rinna av på hushållspapper. Detta ska göras så nära inpå servering som möjligt.
Lägg gärna den friterade fisken uppe på tomatsalsan och garnera med citronklyftor.