Ukrainska dumplings

Ukrainska dumplings
Foto: Tv4
elles utemat
elles utemat

Ukrainska dumplings

15 ingredienser

1 h

Dumpings finns i olika varianter över hela världen. I Ukraina heter de varenyky och kan fyllas med både salta och söta ingredienser. En av de vanligaste varianterna är varenyky med potatis och svamp. Degen görs med kefir och dumplingsen kokas i saltat vatten. De nykokta verenyky toppar man oftast med smetana och lök stekt i saltat späck (salo). Har man inte tillgång till späck kan man använda smör när man steker löken.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 800 g mjölig potatis
  • ca 3 dl torkad svamp (eller 4 dl hackad färsk svamp)
  • 2 gula lökar (stora)
  • 50 g smör
  • mjölk (en skvätt)
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 rödlökar (stora)
  • 100 g späck (eller smör)

Deg

  • 3 dl kefir
  • 1 ägg
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt

Servering

  • 2 dl smetana (eller crème fraiche)

Gör så här

Fyllning

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Medan potatisen kokar så blötlägg den torkade svampen i lite vatten i ca 10 minuter, eller tills den har blivit mjuk. Jag använder en blandning av olika soppar – men kantareller eller annan torkad svamp går bra.
  3. Finhacka löken och stek den i smör tillsammans med svampen tills allt har fått fin färg.
  4. Mosa potatisen när den är klar. Tillsätt stekt lök, svamp och en skvätt mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Topping

  1. Skär späck i små bitar.
  2. Lägg späcket i en varm stekpanna och låt det först svettas på medelhög värme så att den släpper sitt fett. Stek de små späckbitarna sedan krispiga i fettet.
  3. Skiva rödlöken tunt och stek den tillsammans med späcket tills löken har fått fin färg.

Deg

  1. Blanda kefir och ägg i en skål.
  2. Sikta i mjölet tillsammans med bakpulvret och saltet. Tillsätt inte allt mjöl på en gång, utan jobba in den i smeten och sedan degen lite i taget. Degen ska vara fast och smidig med inte för torr. Knåda degen i minst 5 minuter.
  3. Dela degen i 2 bitar och kavla ut en bit till en ca 2 mm tunn rund kaka. Hitta ett glas med en diameter om ca 7 cm och tryck ut rondeller med glaset.
  4. Lägg ca 1 tesked fyllning på rondellen och vik över för att tycka ihop kanterna till en dumpling som ser ut som en halvmåne. Det är viktigt att fyllningen inte kommer emellan kanterna, då kan dumplingen öppnas under kokning. Upprepa samma procedur med all deg och fyllning.
  5. Lägg de färdiga varenyky i sjudande saltat vatten och sjud i ca 5 minuter. När dumplingarna flyter upp till ytan ska de sjuda i några minuter till för att degen ska bli klar.

Servering

  1. Plocka upp färdiga varenyky med en hålslev, toppa med lök stekt i späck och en klick smetana.
  2. Verenyky kan frysas in innan de kokas. Ett tips för att de inte ska klibba ihop är att frysa in de på en bricka för att sedan lägga över i påse.