Världens godaste cheesecake med vanilj

Världens godaste cheesecake med vanilj

14 ingredienser

En len och krämig cheesecake med smak av äkta vanilj. Går alldeles utmärkt att förbereda i god tid innan gästerna kommer och blir en perfekt jul- eller nyårsdessert.

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

Digestivebotten

  • 165 g digestivekex (ca 11 stycken)
  • 0,75 dl farinsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält (+ 1 msk för pensling)

Fyllning

  • 900 g färskost
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 dl gräddfil
  • salt [en nypa]
  • 0,5 citron, finrivet skal från (ekologisk)
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 ägg

Frosting

  • 200 g färskost
  • 3 msk florsocker

Gör så här

Digestivebotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar botten, 20 cm i diameter.
  2. Mixa digestivekex och socker fint i en matberedare. Rör i vetemjöl. Tillsätt smör och mixa ihop. Tryck ut degen i botten på bakformen.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Pensla kanten på formen med smält smör.
  4. Sänk ugnens temperatur till 100 grader.

Fyllning

  1. Vispa färskosten krämig. Vispa ner socker, vaniljpulver, gräddfil, salt och citronskal och -saft. Vispa inte för mycket då man vill undvika att få in för mycket luft i smeten. Rör i äggen, ett i taget, precis så att de blandas in i smeten.
  2. Häll fyllningen i formen.
  3. Grädda mitt i ugnen i 3 – 3 1/2 timmar, eller tills innertemperaturen är 73 grader.
  4. Ta ut kakan ur ugnen och höj temperaturen till 250 grader. Ställ in kakan i ugnen i några minuter tills den får en gyllene färg. Ha koll så att den inte bränns.
  5. Låt svalna. Efter 5 minuter, dra med en vass kniv runt kanten på formen. När kakan har svalnat helt, täck med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst 6 timmar, helst över natten.

Frosting

  1. Vispa cream cheese och florsocker fluffigt. Bred över kakan. Toppa med exotiska frukter som mango, kiwi, carambola (stjärnfrukt) och passionsfrukt.
TIPS!
Fler tips
créme brulée khoisan

Fler tips

Inspiration och recept på ljuvlig bakning till jul & nyår

Läs mer