Färsspett i salladsblad med asiatisk sås

POPULÄRT
koket.se
Vegetariska färsspett i salladsblad med asiatisk sås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Färsspett i salladsblad med asiatisk sås

19 ingredienser

40 min

Mumsiga spett serverade i salladsblad med klibbigt ris, het gurksallad och en fantastiskt smakrik sås - en härlig mix av asiatiska smaker.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g vegofärs, formbar (tinad)
  • 2 msk umamikrydda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk honung
  • 2 salladslökar
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk misopasta
  • 1 gurka (stor)
  • 1 knippe gräslök, finskuren
  • 0,5-1 tsk chiliflakes, koreanska
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger, eller risvinäger
  • 1 huvudsallad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port jasminris
  • sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blötlägg träspett.
  2. Hacka salladslök och riv vitlök.
  3. Blanda färsen med umamikrydda, vitlök, salladslök, honung, sesamolja och salt.
  4. Forma färsen till järpar och trä upp på dubbla träspett. Låt stå medan du gör resten.
  5. Vispa ihop miso med majonnäs. Hacka gräslök grovt.
  6. Skiva gurkan tunt (gärna på mandolin), salta och låt det stå i 5 minuter.
  7. Blanda sedan med chili flakes, soja, sesamolja och gräslök.
  8. Grilla spetten tills de fått fin färg runtom.
  9. Servera spetten i salladsblad med ris, misomajonnäs och gurksallad. Toppa med rostade sesamfrön.

Glöm inte att matsortera skal från vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda grillspett. /Köket-redaktionen