Sega bars

Sega bars
Foto: Niki Norberg
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Sega bars

8 ingredienser

1 h

"Det finns många olika sorters bars idag, nyttiga, onyttiga, och somliga som är rena godiset. Här är en variant som är lite mittemellan. De ger en hel del energi men innehåller bara naturliga råvaror, och får en god smak och härligt seg konsistens av honungen. Lite känsla av kokostopp!" /Alexandra

223 kalorier per bar (25 g kolhydrater, 4 g protein, 12 g fett).

Ingredienser

portioner bars
  • 4,5 dl havregryn
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl sötmandel, grovt hackad
  • 0,5 dl kokosolja
  • 0,5 dl honung, flytande
  • 0,5 krm flingsalt (eller t ex vanilj, kanel, spirulina eller ingefära)
  • 1 dl valfri hackad torkad frukt eller bär
  • 0,5 dl kokoschips

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, kokosflingor och mandel.
  2. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och låt rosta i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna något.
  3. Blanda oljan, honungen och saltet, eller annan krydda i en kastrull och låt det koka upp. Ta bort från värmen.
  4. Blanda ner havregrynsblandningen och torkad frukt och se till att allt blandas ordentligt.
  5. Lägg ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Pressa ut i ett jämnt lager, cirka 2 cm tjockt. Ta gärna hjälp av ett bakplåtspapper och lägg ovanpå när du trycker, försök att ha  kanterna så raka som möjligt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter, ha koll så att den inte får för mycket färg i kanterna, då smakar det bränt.
  7. Låt kakan svalna helt och lite till, cirka 2 timmar, innan du skär den i lagom stora bitar.