2 x mozartkulor

2 x mozartkulor
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

2 x mozartkulor

10 ingredienser

2 h

"En liten godbit i form av chokladtäckt marsipan. Den klassiska mozartkulan består av marsipan och nougat och är doppad i mörk choklad. Men jag bjuder också på en variant med vit choklad och kokos – som inte bara ser ut som söta snöbollar – utan också är ljuvligt goda." /Camilla

Ingredienser

portioner

Klassiska mozartkulor

  • 200 g marsipan
  • 100 g nougat
  • 200 g mörk choklad (55 %)
  • 0,5 tsk neutral olja
  • flingsalt (att garnera med)

Vit choklad med kokos

  • 200 g marsipan
  • 100 g nougat
  • 200 g vit bakchoklad
  • 0,5 tsk neutral olja
  • 2 dl riven kokos [70 g]

Gör så här

  1. Dela marsipan och nougat i 20 jämnstora bitar vardera. Rulla till bollar, ställ på en plåt eller bricka med bakplåtspapper och låt stå i kylen tills de har stelnat, det tar cirka 1 timme.
  2. Platta ut en marsipanbit och lägg en bit nougat på mitten. Omslut nougaten med marsipanen och rulla till en jämn boll. Upprepa med resten av marsipanen och nougaten. Låt stå i kylen på plåten för att stelna och kallna ordentligt, det tar cirka 1 timme.
  3. Smält chokladen till respektive variant. Ta bort bunken från värmen och rör ner oljan.
  4. Låt chokladen svalna och tjockna något, doppa sedan varje mozartkula i den och låt överflödig choklad rinna av.

Klassiska mozartkulor

  1. Ställ direkt tillbaka kulorna på en kall plåt med bakplåtspapper och garnera med flingsalt så fort chokladen börjat stelna lite.
  2. Låt plåten stå i kylen för att mozartkulorna ska stelna helt. Servera sedan eller förvara dem i lufttät burk i kylen.

Vita mozartkulor

  1. Häll kokosen på en tallrik och rulla de chokladdoppade kulorna i kokosen. Ställ tillbaka dem på den kalla plåten.
  2. Låt plåten stå i kylen för att mozartkulorna ska stelna helt. Servera sedan eller förvara dem i lufttät burk i kylen.