3 tips för en bättre hormonhälsa!
1. Kosttips för hormonell balans
Vad vi äter påverkar hormonbalansen och det finns mycket vi kan göra här för att reglera och hjälpa hormonerna på traven. Här är ett par gyllene regler att tänka på:
Ät proteinrik mat - protein är en nödvändig energikälla. Proteinrika livsmedel gör även att du håller dig mätt, och det blir lättare att hålla blodsockernivån med en proteinrik kost. Exempel på proteinrik mat är:
- Fågel
- Ägg
- Fisk
- Kött
- Bönor
- Linser
- Quinoa
- Kikärtor
- Nötter och frön
Här hittar du massa goda recept och härlig inspiration>>
Minska på kolhydraterna och satsa på långsamma kolhydrater istället. En av de viktigaste delarna när det kommer till att balansera dina hormoner är att ha ett stabilt blodsocker. Ett stort intag av socker och fiberfattiga snabba kolhydrater ökar den inflammatoriska aktiviteten i kroppen, medan fiberrika långsama kolhydrater inte stressar kroppen på samma sätt utan istället ger dig den energi du behöver under dagen. Exempel på långsamma kolhydrater är:
- Råris
- Fullkornspasta
- Grovt bröd med frön
- Baljväxter
Ät viktiga fetter! Att förstå sambandet mellan vårt mående och den hormonella balansen handlar inte om att inte få äta sig mätt. Fett är en viktig komponent för mättnadskänslan och för den hormonella balansen. Nyttiga fetter är faktiskt till och med nödvändigt för att producera vissa hormoner. Exempel på livsmedel med bra fett:
- Fet fisk exempelvis lax
- Avokado
- Ekologiskt kött
- Olivolja och kokosolja
- Se upp för solrosolja, margarin och andra processade vegetabiliska oljor!
Se till att äta en varierad och fiberrik kost, och gärna mat som är hemlagad och inte processad. Det är också viktigt att äta tillräckligt för att kroppen ska fungera optimalt.
Inflammation förstör hormonbalansen, och med en ledsen tarmflora är det mycket i kroppen som kan rubbas. Försök att undvik raffinerat socker, gluten, mejeri, soja och mat med onödiga tillsatser.
2. Få tillräckligt med sömn
Sömnen är en otroligt viktig del i din hormonhälsa, och något som vi kanske ofta ignorerar. Det är under nattsömnen som kroppen reparerar organen och rensar ut slaggprodukter - något som är essentiellt för hormonbalansen. Här är 4 tips för bättre sömn:
- Skärmfritt 2 timmar innan läggdags
- Lägg dig senast kl. 22.00
- Lägg dig samma tid varje kväll
- Sov i ett mörkt rum
3. Undvik stress
Att stress är dåligt för oss är ingen nyhet. Detta gäller inte bara jobbrelaterad stress utan stressen kan även vara emotionell eller att kroppen blir stressad när vi äter/dricker felaktigt. Kroppen kan även bli utsatt för stress när vi exempelvis tränar för hårt. Återhämtning är en viktig pusselbit för ett välmående system.
Det hormonella systemet fungerar som bäst när du känner dig lugn och trygg. Om du inte får i dig tillräckligt med näring, sover dåligt eller tränar för mycket så uppfattar din hjärna detta som stress. Vid stress bildas stresshormonet kortisol istället för könshormonerna östrogen, testosteron och progesteron, vilket kan få till följd att du hamnar i hormonell obalans.
Tips! Att gå till läkare, vårdcentral och gynekologer är viktigt om du mår dåligt, men många gånger hittar de inget "fel" trots att du känner att hormonerna är helt upp och ned. Här kan det vara bra att även kontakta en näringsterapeut och göra ett sk Labrixtest. Med labrixtestet kan man mäta många olika hormoner, såsom östrogen, progesteron, testosteron, melatonin, kortisol och till exempel DHEA. Labrixtestet får du med dig hem och är ett salivtest som man tar vid flera tillfällen under dygnet, där kan man se hur den hormonella kurvan ligger över hela dagen. Testet skickas sedan iväg till labb för analys.