5 julsnittar på bricka

5 julsnittar på bricka
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

5 julsnittar på bricka

22 ingredienser

5 goda julsnittar med olika ingredienser blir gott till glöggminglet. Servera snittarna på en bricka och forma snittarna till mönstret av en gran - extra festligt i juletider.

Ingredienser

portioner

Pannkakssmet

  • 2 ägg
  • 120 g vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • ca 0,5 krm salt
  • 50 g färsk spenat
  • 150 g grönkål, blancherad och avsvalnad
  • 30 g smör (till stekning)

Fyllning

  • 200 g färskost
  • färsk pepparrot, riven (ca 1/3 men beror på storlek och intensitet)
  • citron
  • salt
  • 200 g kallrökt lax

Fyllda aprikoser

  • 100 g blandade nötter, honungsrostade
  • 150 g blåmögelost (Saint Agur)
  • ca 12 torkade aprikoser

Getost i rostade hackade valnötter

  • 200 g valnötter, hackade och rostade
  • 200 g getost

Ost- och skinkrullar

  • 6 skivor julskinka, tunna
  • 12 skivor kryddost
  • sötstark senap

Baconlindande dadlar (gör sist då de är som allra godast varma)

  • 1 förp bacon (ekologiskt)
  • ca 14 dadlar, urkärnade

Gör så här

Fyllda grönkålspannkakor

Pannkakssmet

  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Lägg ner repad grönkål och blanchera i ca 30 sekunder. Lyft ur och låt svalna.
  3. Mixa alla ingredienser i en kannmixer i några minuter tills smeten är ordentligt blandad och grön.
  4. Stek smeten i en stekpanna. Smält alltid en liten klick smör mellan varje pannkaka.

Fyllning

  1. Smaka upp färskosten med riven pepparrot, citronskal, citronjuice och salt.
  2. Stryk ut fyllningen centrerat över mittenpartiet på en avsvalnad pannkaka.
  3. Lägg 2 skivor kallrökt lax sida vid sida över krämen.
  4. Rulla ihop och skär till snittar.

Fyllda aprikoser

  1. Hacka nötterna.
  2. Skär bort eventuella kanter på osten.
  3. Skär ett snitt i aprikoserna och öppna upp dem som en mussla.
  4. Fyll hålet med blåmögelost och stäng dem.
  5. Rulla den öppnade delen i hackade honungsrostade nötter.

Getost i rostade hackade valnötter

  1. Hacka nötterna.
  2. Skär bort eventuella kanter på osten.
  3. Dela upp osten i ca 10 bitar. Forma till dem något och täck med nötter. Rulla till bollar.

Ost- och skinkrullar

  1. Lägg två skivor julskinka lite omlott.
  2. Täck med 4 skivor ost.
  3. Stryk ett tunt lager med senap över.
  4. Rulla ihop till en rulle och skär som snittar.

Baconlindande dadlar (gör sist då de är som allra godast varma)

  1. Dela baconskivorna på hälften.
  2. Rulla in varje dadel i bacon.
  3. Lägg dem i en ugnsform och grädda i ugnen på 160 grader i tills baconet är gyllene, ca 10-15 minuter.

Montering

  1. Montera tilltuggen likt en julgran på en stor skärbräda.