50/50 taco med sötsyrlig rödkål

POPULÄRT
koket.se
50/50 taco
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

50/50 taco med sötsyrlig rödkål

29 ingredienser

1 h

Testa att göra fredagstacon mer hållbar för både kroppen och planeten genom att byta ut hälften av köttfärsen mot svenskodlade baljväxter. Vill du ta det ett extra steg så byter du ut den ack så klimatbelastande avokadon i guacamolen mot gröna svenska ärtor.

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sötsyrlig het rödkål

  • 0,5 chilifrukt
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,25 dl vatten
  • 1 dl citronsaft [ca 2 citroner]
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl strösocker
  • 15 g salt
  • 200 g rödkål, strimlad

Guaca på gröna ärtor

  • 0,25 silverlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 250 g ärtor, tinade svenska
  • 1 limefrukt, juicen
  • 0,5 kruka färsk koriander, strimlad
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Isad silverlök

  • 1 silverlök (liten)

50/50 färs

  • 250 g svenskodlad färs
  • 250 g nötfärs
  • 1 taco kryddmix
  • 1,5-2 dl vatten
  • rapsolja (till stekning)

Till servering

  • 12 tortillabröd (mjuka)
  • 0,5 huvudsallad
  • 1 förp jalapeño
  • 1 förp gräddfil
  • cheddarost, riven
  • 0,5 kruka färsk koriander

Gör så här

Sötsyrlig het rödkål

  1. Hacka chili och koriander (inklusive stjälkarna) grovt.
  2. Mixa alla ingredienser utom rödkålen i en matberedare, mixa länge så att inga stora bitar finns kvar. Blanda den strimlade rödkålen tillsammans med marinaden och låt stå och dra, helst över natten för extra fin färg.

Guaca på gröna ärtor

  1. Hacka silverlök och chili fint. Mixa ärtorna slätt tillsammans med limejuice, koriander och olivolja.
  2. Blanda ärtmixen med silverlöken, chilin och pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Isad silverlök

  1. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Lägg lökringarna i kallt vatten med is i ca 10 minuter. Detta gör löken mild och extremt krispig.

50/50 färs

  1. Börja med den svenskodlade färsen och bryn den i en stekpanna på medelhög värme med 3 msk rapsolja i ca 7–8 minuter, rör om emellanåt. Häll den åt sidan.
  2. Bryn sedan nötfärsen. När den är klar så blanda ner den svenskodlade färsen i stekpannan, blanda ordentligt och krydda med kryddmixen och slå i vattnet. Låt koka några minuter.

Servering

  1. Servera med tortillabröd, sallad, jalapeños, gräddfil, riven cheddar och färsk koriander.