Arbeta samma alla ingredienser i en kökassistent med krok. Kör cirka 5 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och arbeta degen 10 minuter till, eller tills den känns elastisk och fin.
Låt degen vila på ett lätt mjölat bord under plast i 30 minuter. När degen släppt spänningen lite kavlar du ut den cirka 2 cm tjock.
Stansa ut cirklar med en utstickare som är 7 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper som är lite lätt mjölat. Täck med plastfolie och låt jäsa 1,5-2 timmar.
Under tiden kan du förbereda äppelfyllning och crumble.
När munkarna jäst klart, hetta upp oljan till 180 grader och fritera 2-3 doughnuts i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med en hålslev, lägg på hushålspapper och flytta sedan över dem till ett galler och låt svalna helt.
Äppelfyllning
Skala äpplena och skär dem i små bitar.
Koka äppelbitarna, socker, vatten och vaniljsocker tills äppelbitarna börjar mjukna. Tillsätt kanelen. Rör ut maizenana i lite kallt vatten. Red av kompotten med maizenavattnet och rör i smöret.
Mixa fyllningen och låt den svalna.
Fyll i en spritspåse med en liten slät tyll.
När munkarna har svalnat: gör ett litet hål på sidan av varje doughnut med en kniv och fyll med kompott.
Crumble
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär smöret i kuber och blanda ihop med vetemjöl, havregryn och socker till en smulig deg. Strö ut smuldegen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna på plåten.
Maple glasyr
Koka upp mjölken, maplesyrup och farinsocker. Dra av från värmen och vispa i lite av florsockret i taget.
Tillsätt kanel och salt. Vispa ihop allt på värme till en slät glasyr, ställ åt sidan någon minut.
Doppa varje doughnut i glasyr och strö över crumble.