Hetta upp lite olja i en stor kastrull eller gryta.
Bryn lammköttet i kastrullen på medelhög värme tills det får en fin färg runt om.
Skala och hacka löken grovt och tillsätt det i grytan. Fräs löken tillsammans med köttet i ett par minuter tills det mjuknar.
Lägg i kanelstång, kardemummakapslar, spiskummin och garam masala. Rör om så att köttet och löken täcks av kryddorna.
Tillsätt 4 dl vatten (eller så mycket som behövs för att täcka köttet) och smula ner två buljongtärningar.
Sätt på ett lock och låt koka i ca 1-1,5 timme, eller tills köttet är mört.
Skölj basmatiriset noggrant i kallt vatten tills vattnet är klart.
Lyft sedan upp köttet från grytan och spara buljongen, det ska användas som buljong till riset.
Koka upp vatten med salt i en stor gryta.
När vattnet kokar häller du försiktigt i riset. Låt riset koka i ca 3-4 minuter och sila sedan av det.
Blanda sedan riset med köttets kokvatten. Smaka på riset och justera sältan efter smak.
Börja med att varva ris och kött i grytan. Börja med ett lager ris, följt av köttet och fortsätt sedan att lägga ris och kött i lager. Avsluta med ett lager ris på toppen.
Forma riset till ett berg och skapa 4-5 små gropar i toppen av riset. Detta gör att ångan kan cirkulera bättre under tillagningen.
Ta en ren kökshandduk och fäst den runt kanten av grytlocket. Täck grytan ordentligt så att handduken skapar en tät förslutning. Det hjälper till att bevara ångan inuti grytan.
Sätt grytan på hög värme tills det börjar bildas ånga. När ångan är synlig så sänk värmen till medelvärme och låt rätten långsamt tillagas i ca 25 minuter. Detta gör att riset kokas genom utan att bli överkokt.
När tiden har gått så kontrollera att riset är mjukt och helt genomkokt.
Tillbehör
Förbered under tiden garneringen.
Skala morötterna och skär dem i tunna stavar.
Häll i en generös mängd olja i en stekpanna och hetta upp den.
När oljan är varm så lägg i morotsstavarna och stek dem försiktigt i 2-3 minuter.
Tillsätt socker samt kardemumma i pannan och fortsätt steka i ytterligare 2 minuter tills sockret har lösts upp och morötterna är mjuka.
Lägg i russin, krydda med en nypa salt och stek i ytterligare ca 1 minut.