Ägg med stuvad spenat

Ägg med stuvad spenat
Foto: David Loftus

Ägg med stuvad spenat

Av: Rachel Khoo

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 m

Medan jag skrev den här kokboken frågade jag ut mina svenska vänner och min svenska familj om deras favoritmat. Det här receptet var särskilt omtyckt för att det är lättlagat, behändigt och samtidigt mättande. Jag längtar ofta efter gröna bladgrönsaker, särskilt när jag har varit ute och rest mycket. Det är roligt att äta ute, men ingenting slår hemlagad mat. /Rachel

Recept ur boken "Mitt lilla svenska kök".

Ingredienser

portioner
  • 500 g djupfryst spenat
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl standardmjölk
  • hel muskot
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • havssalt
  • 4 ägg

Kryddörtsgarnering

  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och tunt skivad
  • 1 rödlök, skalad och finhackad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm havssalt, finkornigt
  • 0,5 krm strösocker
  • 0,5 dl dill, grovhackad
  • 0,5 dl gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Gör först kryddörtsgarneringen. Lägg chili och rödlök i en glas- eller keramikskål tillsammans med vinägern, 2 matskedar vatten, salt och socker.
  2. Lägg spenaten, löken och smöret i en stor stekpanna. Sätt på mycket låg värme och låt puttra under lock i 5 minuter. Ta av locket och rör om. Låt puttra i ytterligare 5-10 minuter tills allt vatten har ångat bort från spenatbladen.
  3. Tillsätt grädde, mjölk, riv över rejält med muskot och krydda med vitpeppar. Låt puttra i 5 minuter till, rör om då och då. Smaka av och krydda mer efter behov.
  4. Gör fyra gropar i spenatblandningen för äggen. Knäck äggen i groparna och låt rätten puttra vidare i 5 minuter tills äggvitorna har stelnat - det går snabbt om du lägger på locket.
  5. Blanda dill och gräslök, chili och rödlök. Strö blandningen över spenaten och äggen och servera genast.
  6. Hett tips! I många recept så används mjöl som redning. Jag tycker ofta att det går lika bra att koka bort vätskan lite längre. Men om din spenat är väldigt blöt så kan du vispa i lite vetemjöl i mjölken innan du blandar med spenaten.