Agnolotti

koket.se
Agnolotti
Foto: TV4
Oskar Montano
Oskar Montano

Agnolotti

Av: Oskar Montano

Från: Nyhetsmorgon

2 ingredienser

1 h

Agnolotti kommer ursprungligen från Piemonte, men numera hittar man den runt om i hela Italien. Det är en av de mest populära pastasorterna. Ursprungligen tillagades den tillsammans med rester av köttgryta, i detta recept fyller Oskar med en god ricottafyllning.

Oskars tips på fyllning!

Se Oskar Montano laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 400 g tipo 00 mjöl
  • 210 g ägg, rumstempererade (ca 4 hela ägg, om du ska kavla degen för hand så öka äggvikten till 228 g)

Gör så här

  1. Forma en vulkan av mjölet och gör en grop i det.
  2. Häll de hela äggen i gropen. Vispa ihop äggen som en omelett.
  3. Börja sen sakta blanda ihop mjölet från sidorna med hjälp av en gaffel. När du kommer till slutet av väggarna hackar du ihop degen till en smuldeg med hjälp av en degskrapa.
  4. Kläm ihop degsmulorna och knåda degen ca 10 minuter.
  5. Täck degen med plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.
  6. Dela degen i 2 eller 3 bitar.
  7. Kavla ut degen till nivå 7 på pastamaskinen.
  8. Lägg degen på en mjölad yta och spraya en gång med en blomspruta för att fukta ovansidan.
  9. Använd sprits med ca 0,5 cm öppning och spritsa en lång remsa med fyllning ca 2 cm från kortsidan och 0,5 cm från långsidan.
  10. Vik kanten av undersidan över fyllningen.
  11. Stäng genom att pressa degen mot andra sidan.
  12. Använd skärare med sicksackmönster och stäng ändarna.
  13. Därefter gör du ett tryck (plin) från två sidor ca var tredje centimeter med tummen och pekfingret. Fyllningen pressas åt sidan och du får en yta att skära för att forma agnolottin. Slå på klippet för tydlig guidning.
  14. Fortsätt över hela.
  15. Använd sedan pastaskärare med sicksackmönster och skär där du pressade ihop degen, mellan de små fyllningarna. Lägg övertäckt på mjölat bakplåtspapper tills du ska koka dem.
  16. Koka pastan i ca 3 minuter tills den är al dente.