Aioli Monstre

Aioli monstre
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Aioli Monstre

22 ingredienser

1 h

Aioli Monstre är en klassisk måltid från franska rivieran. Såsen står mitt på bordet och sen njuter man av säsongens grönsaker samt olika fiskar och skaldjur till.

Ingredienser

portioner

Aioli

  • 10 klyftor vitlök
  • 2 äggulor
  • 3 dl olja (50% olivolja och 50% solrosolja)
  • citronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • tabasco (efter smak)

Grönsaker

  • blomkål, sauterad i panna
  • spetskål, rostad
  • tomat, solvarma
  • salladslök, lätt kokt
  • potatis, kokt med mycket dill
  • kålrabbi, kokt i klyftor

Kolja

  • 1 kolja
  • olivolja
  • blandade örter (t.ex. persilja och basilika)
  • 1 citron
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • krispsallad (till garnering)
  • basilika (till garnering)
  • ägg, kokta (till servering)

Gör så här

Aioli

  1. Krossa vitlöken i en mortel. Tillsätt äggulor och blanda.
  2. Häll sakta i olja och smaka av med citronsaft, salt, vitpeppar och ett stänk tabasco.
  3. Låt såsen dra några timmar i svalen.

Grönsaker

  1. Välj grönsaker som är i säsong. För att få variation kan du koka några och rosta en del andra.

Kolja

  1. Gnid in koljan med olivolja och fyll buken med färska örter.
  2. Salta samt pressa lite citron i och utanpå fisken.
  3. Tillaga fisken på 150 grader i ca 45 minuter, köttet ska släppa från benen. Du kan även grilla fisken.

Servering

  1. Lägg upp fisken på ett härligt fat med grönsakerna runt. Garnera med sallad och basilika.
  2. Ställ aiolin mitt på bordet och servera grönsakerna och fisken till. Några kokta ägg, rosévin och lite gott bröd passar perfekt till!