Aioli Provencale

koket.se
Aioli Provencale

Aioli Provencale

Av: Leo och Jean-Yves Guillemain

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h 20 m

Torsk med kokta grönsaker och en krämig aioli blir en god middag i helgen.

Vintips:
Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes, 2020. Nr 56310, 139 kr.
Sancerre, Côte de Champtin Blanc, 2022. Nr: 90419, 299 kr.

Se Leo och Jean-Yves Guillemain laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fisk

  • ca 600 g torsk

Grönsaker

  • haricots verts
  • rödbeta
  • grön sparris
  • blomkål
  • morot
  • färskpotatis

Aioli

  • 3 klyftor vitlök
  • 2 äggulor
  • 1 msk senap (fransk)
  • 25 cl olja
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • 2 ägg, hårdkokta och halverade
  • smör, brynt

Gör så här

Fisk

  1. Lägg i torsken i saltat vatten i ca 1 timme.

Grönsaker

  1. Koka grönsakerna. Tänk på att grönsakerna har olika koktider.

Fisk forts.

  1. Fräs torsken lite snabbt i en stekpanna.
  2. Tillaga sedan i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter

Aioli

  1. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på mitten. Ta bort grodden (om det behövs) och pressa ner dem i en skål med hjälp av en vitlökspress.
  2. Tillsätt äggulor, senap och lite salt. Häll sedan i oljan droppvis, rör om med en handvisp (eller mixer) för att vispa upp aiolin till en majonnäs.

Servering

  1. Servera fisken med grönsaker och ägghalvor på ett stort fat tillsammans med brynt smör och aioli.