Alas kurdiska soppa, soob

Kurdisk soppa
Foto: tv4
Ala Abasi
Ala Abasi

Alas kurdiska soppa, soob

14 ingredienser

90 min

Alas kurdiska soppa med skalad råg, torkad lime och berberrisbär.

Soppan ska koka upp en gång till efter du har bytt vattnet, sen ska den endast småkoka på lågvärme. Soppan kan få gärna stå o dra sig 10 min innan servering, då kommer alla smaker fram bättre. /Ala Abasi

Ingredienser

portioner
  • 0,75 dl skalad råg
  • 8 dl vatten
  • 5 torkade lime
  • 6 dl kycklingfond
  • 1 dl morot, finhackade
  • 0,5 dl berberrisbär, skölj noga och låt stå i vatten i 20 min
  • 3 msk vermicellipasta/angel hair-pasta

Röra

  • 3 msk olivolja/matolja
  • 1 gul lök, grovriven på rivjärn
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt (smaka av innan du saltar, då buljongen innehåller salt)

Gör så här

  1. Börja med att skölja rent den skalade rågen, koka upp den med 6 dl av vattnet, låt sjuda i cirka 20 minuter.
  2. Finns det vatten kvar kan du sila av rågen och koka upp den på nytt med resterande vatten, kycklingfonden och den torkade limen i ytterligare 20 minuter.
  3. Därefter häller du i de finhackade morötterna. Låt soppan fortsätta sjuda medan du förbereder röran.
  4. Värm upp en stekpanna, häll i oljan och tillsätt lök. Stek löken mjuk och tillsätt tomatpurén, låt allting stekas på låg värme i 2-3 min.
  5. Häll i sedan persilja, paprikapulver och timjan och låt allt gotta sig ytterligare 1-2 minuter.
  6. Häll i röran i soppan och blanda väl. Smaka av soppan med salt.
  7. När rågen har blivit tre gånger sin ursprungliga storlek och morötterna har blivit mjuka kan du hälla i vermicellipastan och berberrisbären. Låt allting få koka med soppan i 10-15 minuter till.