Alexanders nya ambrosiakaka

Alexanders nya ambrosiakaka
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Alexanders nya ambrosiakaka

24 ingredienser

1 h 30 m

”Den absolut bästa kakan att baka när apelsinen är i säsong! Jag har valt att ha extra mycket apelsin i min kaka för att verkligen få fram smaken av apelsin. Hoppas du kommer tycka om den, lycka till!" /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Syltad apelsin

  • 100 g apelsin, kött och skal [1 st]
  • 300 g strösocker [3,5 dl]
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 30 g rom, valfritt [2 msk]

Apelsinlag (valfritt)

  • 15 g vatten [1 msk]
  • 40 g strösocker [0,5 dl]
  • 45 g apelsinsaft [3 msk]

Kakan

  • smör (till formen)
  • polenta (eller ströbröd till formen)
  • 180 g normalsaltat smör, smält
  • 180 g strösocker [2,1 dl]
  • 3 g havssalt [0,5 tsk]
  • 300 g syltade apelsinskal (eller apelsinmarmelad)
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 150 g mandelmjöl [3 dl]
  • 6 g bakpulver [1,2 tsk]
  • 150 g ägg [1,5 dl]
  • 125 g standardmjölk [1,25 dl]
  • 25 g apelsinsaft [0,25 dl]

Glasyr

  • 50 g syltade apelsinskal
  • 30 g smör
  • 10-15 g standardmjölk [2-3 tsk]
  • 0,5 g salt [0,5 krm]
  • 150 g florsocker [2,5 dl]

Gör så här

Syltad apelsin

  1. Tvätta apelsinen under ljummet vatten. Skär den i hälften och sedan i skivor, rensa bort alla kärnor.
  2. Koka upp apelsinen med en tredjedel av sockret, när det kokar tillsätter du nästa tredjedel av sockret.
  3. Upprepa föregående steg med den sista mängden socker.
  4. När det kokar tillsätter du hälften av vattnet. Koka ner tills det påminner om en sirap.
  5. Tillsätt det sista vattnet och upprepa föregående steg. Koka till en sirap eller 116 grader.
  6. Tillsätt rommen nu om du vill smaksätta med det.
  7. Mixa samman allting med en stavmixer eller matberedare.
  8. Låt svalna innan användning.

Apelsinlag

  1. Sjud upp vatten och socker tills det lösts upp. Häll i apelsinsaften. Spara tillsvidare.

Kakan

  1. Sätt ugnen på 175 grader med över- och undervärme utan fläkt.
  2. Smöra och bröa din form.
  3. Blanda samman det smälta smöret med socker, salt och sylt.
  4. Tillsätt mjöl, mandelmjöl och bakpulver.
  5. Blanda ner ägget i tre omgångar.
  6. Tillsätt därefter mjölken i två omgångar.
  7. Tillsätt apelsinsaften sist.
  8. Häll upp smeten i din form och ställ in i ugnen. Sänk till 160 grader och baka i 50-60 minuter.
  9. Pensla med din apelsinlag direkt efter ugnen.
  10. När kakan svalnat aningen toppar du kakan med den varma glasyren nedan.
  11. Låt glasyren sätta sig innan servering.

Glasyr

  1. Smält samman alla ingredienser i en kastrull på låg värme.
  2. Häll den varma glasyren ovanpå kakan och jämna till.
  3. Skulle glasyren sätta sig kan du ställa in den i en varm ugn med öppen lucka för att få den att smälta ut och bli formbar igen.

Tips! Den syltade apelsinen kan du göra i förväg eller byta mot apelsinmarmelad.