Älgfärsbiffar med potatis

Älgfärsbiffar med potatis
Foto: Tv4

Älgfärsbiffar med potatis

33 ingredienser

1 h

Älgfärsbiffar med potatis, sås och rårörda lingon är en klassisk kombination som gör sig fint som festlig middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk honung
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • 4 enbär, finhackade
  • smör (till stekning)
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • rosmarin

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk honung
  • 1 dl viltfond (eller köttfond, helst hemkokt)
  • 3 dl vispgrädde (och/eller crème fraiche, blanda efter smak)
  • 1 dl rött vin
  • 4 msk messmör
  • 4 enbär
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • 2 msk lag (från ättiksgurka)
  • 1 msk lag (jalapeñospad)
  • 2 msk japansk soja, helst tamari

Ugnsrostad potatis

  • 500 g potatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan
  • rosmarin

Servering

  • 200 g gröna ärtor
  • rårörda lingon

Gör så här

Biffar

  1. Rör ihop färs, ägg, lök, honung, kryddor, grädde och ströbröd till en slät smet.
  2. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora biffar.
  3. Bryn biffarna tills de fått fin färg, låt dem sedan steka klart i ugnen på 200 grader i 10 minuter, eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

Sås

  1. Skala och finhacka schalottenlökarna.
  2. Fräs löken i en kastrull med smör. Tillsätt mjöl samt honung och fräs ihop.
  3. Häll i fond och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då.
  5. Smaka av med salt och peppar efter smak.

Potatis

  1. Klyfta potatisen.
  2. Lägg klyftorna på en plåt tillsammans med olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
  3. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, eller till potatisen har fått fin färg.

Servering

  1. Servera biffarna med såsen, gröna ärtor, ugnsbakad klyftpotatis och rårörda lingon.