Små goda köttbullar på älgfärs och en liten del kokta gula ärter. För en julig smaktouch kokar Ernst ur pannan med sin jularom och vänder sedan runt köttbullarna i den.
200 g gula ärtor, färdigkokta (vikten avser färdigkokta)
1 gul lök, grovhackad (liten)
2 ägg
2 dl grädde
1 kg älgfärs
0,5-1 dl ströbröd
2 msk crema di balsamico
smör, till stekning
olja, till stekning
salt
peppar
Ernsts jularom (se tips)
Gör så här
Mixa gula ärtor, lök, ägg och grädde till en slät smet i en matberedare.
Blanda smeten med älgfärsen i en stor skål. Tillsätt ströbröd, balsamicokräm, salt och peppar. Arbeta ihop färsen väl.
Gör ett stekprov så att du vet att smaken är bra.
Använd gärna en spritspåse och spritsa ut små fina köttbullar. Eller forma dem för hand om du föredrar det.
Stek köttbullarna i en blandning av smör och olja i en stekpanna tills de är genomstekta och har en fin färg.
Häll av överflödigt fett från stekpannan och deglacera den med Ernsts jularom för en julig smak på köttbullarna. Det vill säga, häll i lite av jularomen och skrapa loss den goda stekskyn som fastnat i pannan.
Blanda köttbullarna med jularomen från stekpannan och servera.