Älgmärg med sikrom på kavring

Älgmärg med sikrom på kavring
Foto: köket.se
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Älgmärg med sikrom på kavring

Av: Linnea Liljedahl

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Älgmärgen tycker jag är ett roligt alternativ tillsammans med sikrommen som ett lyxigt försnack till bubbel istället för glögg när alla gäster kommer. /Linnea

Tips! Det här brödet har en hög sälta, föredrar man ett mindre salt bröd går det bra att minska saltmängden.

Dryckestips från Maya Samuelsson:

Saint-Aubin Vielles Vignes Domaine Roux 2016
Chardonnay

Meursault Pierre Bourée Fils 2015
Chardonnay

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Kavring

  • 4 dl mörk sirap
  • 8 dl rågsikt (eko)
  • 4 dl vetemjöl (eko)
  • 3 msk bikarbonat
  • 6 dl filmjölk (eko)
  • 3 msk brödkrydda (kummin, anis, fänkål)
  • 2 msk salt

Snittar

  • 4 sågad märg av älg (bakben)
  • 40 g sikrom
  • 2 msk picklade granskott
  • 8 skivor kavring
  • dill

Gör så här

Kavring

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj två brödformar eller en muffinsplåt för små bröd. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap och blanda till en jämn och kladdig smet, blanda inte för mycket då blir bröden hårda. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 1 timme för stora formar eller ca 30 minuter för små.

Snittar

  1. Gör picklade granskott i 2-2-3 lag (som en 1-2-3 lag men med lika mängd ättika som socker). Koka upp ättika, socker och vatten, slå över plockade granskott så att det täcker. Kyl ner.
  2. Torka och putsa märgbenen ”rena” från orenheter från sågningen eller om det är mycket kött kvar på benen. Baka dem i ugn på 175 grader i ca 6-7 minuter beroende på hur stora benen är. Känn efter med en potatissticka (eller tandpetare), det ska inte vara något motstånd kvar i märgen, då är den klar. Salta med flingsalt.
  3. Gröp ur den varma och saltade märgen direkt från benet och ät på kavringen med sikrom, granskott och dill som en macka eller som en liten ”bite”