1 dl färsk kruspersilja, grovhackad (spara lite till garnering)
2 dl vatten
3 dl viltfond
rapsolja
smör
salt
svartpeppar
Gräddsås
2 dl spad från bräsering av ruladerna
3 dl vispgrädde
0,5 dl katrinplommon
sherryvinäger
salt
Servering
färsk bladpersilja
mandelpotatis, kokt (eller mandelpotatispuré)
saltgurka
svartvinbärsgelé
Gör så här
Älgrulader
Skala och skär moroten i stavar (samma längd som köttskivorna är breda).
Skär stavar av det rökta sidfläsket och saltgurka.
Skala och grovstrimla löken.
Lägg köttskivorna på en plastad bänk eller en stor skärbräda. Salta och peppra samt pensla ovansidan med senap.
Strössla över hackad persilja, lägg på en stav av morot, rökt sidfläsk, saltgurka och några strimlor av lök i mitten av köttet. Rulla ihop till rulader och bind ihop med bindgarn eller sätt i några tandpetare så att de håller ihop vid tillagning.
Bryn ruladerna gyllenbruna runtom i lika delar olja och smör i en halvdjup gjutjärnspanna eller gryta. Salta och peppra under tiden.
Tillsätt vatten och fonder och låt det få ett ordentligt uppkok. Sänk till svag värme och sätt ett lock på glänt över pannan. Låt ruladerna sjuda cirka 1,5 timme, vänd dem då och då och späd eventuellt med mer vätska om det skulle behövas.
Känn efter om de är klara med hjälp av en gaffel, köttet ska vara helt mört och du ska nästan kunna vrida runt gaffeln. Lyft upp ruladerna och sila spadet för att använda till såsen. Låt ruladerna svalna något och ta bort bindgarnet/tandpetarna.
Gör såsen och lägg sen tillbaka ruladerna i den och servera.
Gräddsås
Häll 2 dl spad i en kastrull och koka upp.
Tillsätt grädde och katrinplommon. Sänk till medelvärme och låt koka cirka 10 minuter.
Mixa såsen och smaka av med några stänk vinäger och salt.
Lägg ruladerna i såsen och sätt tillbaka på svag värme på spisen. Låt rulladerna sjuda några minuter så de blir riktigt varma igen före servering.
Servering
Toppa ruladerna med lite grovhackad persilja och servera med kokt potatis eller potatispuré, saltgurka och svartvinbärsgelé.