Lågtempererad älgryggbiff/entrecoté med västerbottensoststuvade morötter, smörbakad potatis och lingondoftande rödvinssås blir en riktigt festlig huvudrätt.
Salta köttet och ställ in i ugnen. Efter 10 minuter sänker du värmen till 80 grader och låter köttet vara till det når en innertemperatur på 50 grader, använd en köttermometer.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan det skärs upp.
Krydda med färsk peppar.
Morotsstuvning med västerbottensost
Tvätta och skala morötterna, skär dem i lika stora bitar.
Koka upp grädden och tillsätt morötterna, låt sjuda i 10 minuter.
Ta från plattan och rör ner den rivna västerbottensosten och smaka av med salt och peppar.
Ugnsbakad potatis
Tvätta potatisen, skala vid behov.
Tillaga i en ugnsäker form med smör och flingsalt. Baka på 170 grader tills potatisen är mjuk.
Källans rödvinssås
Hacka löken så fint som möjligt. Stek löken i olja tills den fått lite färg och tillsätt sedan lite socker och låt löken bli glansig.
Tillsätt tomatpurén och rör om, stek högst en minut innan du tillsätter balsamvinäger. Låt koka upp och tillsätt sedan hälften av rödvinet.
Låt såsen reduceras och tillsätt sedan resten av rödvinet. Sist tillsätter du köttfond och lingonsylt, smaka av med salt och peppar.