Alla hjärtans dag-kaka

Alla hjärtans dag-kaka
Foto: TV4/ Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Alla hjärtans dag-kaka

14 ingredienser

30 min + tid i kyl

Den här kakan bestående av browniebotten toppad med hallonpannacotta gör sig riktigt bra till alla hjärtans dag!

Ingredienser

portioner8 - 10

Brownie

  • 100 g smör, brynt
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 dl vetemjöl

Hallonpannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 150 g hallon (frysta går bra)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ vaniljstång)

Servering

  • grädde, lättvispad
  • färska hallon
  • blandade örter

Gör så här

Brownie

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Ta bort kastrullen från värmen och låt smöret svalna något.
  3. Hacka chokladen och rör ner den i smöret. Rör om tills chokladen har smält helt.
  4. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att blandningen svalnar.
  5. Rör ihop ägg och strösocker för hand men vispa inte för mycket.
  6. Häll chokladsmöret i äggsmeten och rör om.
  7. Sikta ner kakao och vetemjöl, rör försiktigt till en slät smet.
  8. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna. Obs! Använder du en större form blir kakan tunnare och behöver kortare tid i ugnen.
  9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.
  10. Låt brownien svalna och ställ sedan i kylen tills den är helt kall och har stelnat.

Hallonpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Mät upp hallon, grädde, strösocker och vaniljpasta i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 1 minut.
  3. Mixa blandningen slät med en stavmixer och sila ner i en skål.
  4. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten tills de smält helt.
  5. Täck skålen med plastfolie direkt mot pannacottan och låt svalna i rumstemperatur.

Montering

  1. Häll pannacottan försiktigt över den kalla brownien och ställ i kylen tills den har stelnat helt (ca 5 timmar).
  2. Dekorera eventuellt kakan med lättvispad grädde samt färska bär och örter.