Amaretto-inkokta körsbär

POPULÄRT
Amaretto-inkokta körsbär
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Amaretto-inkokta körsbär

9 ingredienser

20 m

”När jag växte upp älskade jag att äta amarena körsbär, syltade körsbär som smakade som bittermandel. Pappa brukade servera dem med glass eller en nybakad paj. Här är min egna variant, perfekt till bullbaket, glassen eller min baskiska cheesecake. Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! Jag älskar att servera min Baskiska cheesecake tillsammans med de inkokta körsbären och sirapen. Receptet på cheesecaken finns här >>

Ingredienser

portioner sats
  • 400 g strösocker (ekologiskt) [4,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 500 g körsbär, urkärnade (svenska)
  • 100 g strösocker (ekologiskt) [1,1 dl]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 2 bittermandel, rivna
  • 0,5 vaniljstång, märg och stång
  • 100 g amarettolikör [1 dl]
  • 50 g citronsaft, färskpressad [0,5 dl]

Gör så här

  1. Smält 400 g socker med vattnet i en kastrull.
  2. Häll ner bären, 100 g socker, salt, bittermandeln och båda delarna av vaniljstången i kastrullen. Låt sjuda i ca 10 minuter. Sirapen skall bli färgad av bären.
  3. Tillsätt amarettolikör och den färskpressade citronen. Låt det precis börja koka och häll sedan upp i en väl rengjord burk med lock. Låt svalna och förvara sedan i kylen i upp till 3 månader.
  4. Om du har sirap kvar när körsbären ätits upp kan du koka sirapen tjockare och använda som sås till glass, pannkakor eller paj.