Ambrosiakaka

koket.se
Ambrosiakaka
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Ambrosiakaka

15 ingredienser

45 m

Underbar mandelkaka med apelsin som får en ljuvligt täcke av vaniljglasyr.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Apelsin och mandelkaka

  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 75 g mandelmjöl [1,5 dl]
  • 1,5 g salt
  • 7 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 150 g strösocker [1 2/3 dl]
  • 60 g mjölk [1 dl + 2 tsk]
  • 70 g olja [0,75 dl]
  • 55 g ägg, rumstempererade [1]
  • 30 g äggvita [1]
  • 65 g apelsinsaft, och zest [1 stor]

Vaniljglasyr

  • 15 g mjölk, 3% [1 msk]
  • 15 g smör
  • 135 g florsocker [2 1/14 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 msk]
  • 10 g kanderad apelsin, hackad

Gör så här

Apelsin och mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla springformar (ca 22 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
  3. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
  4. Rör ihop mjölk, olja och ägg tills det är helt blandat.
  5. Blanda i de torra ingredienserna och vispa tills du har en jämn smet.
  6. Tillsätt apelsinzest och juicen.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 30 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna innan glasyren hälls på.

Vaniljglasyr

  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  3. Lämna glasyren lite åt sidan och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av.
  4. Häll på glasyr och strö över kanderade apelsinskalsbitar.
  5. Låt glasyren stelna.