8 ingredienser
30 min
"Den 7 februari 2015 var jag i Rom för att se en fotbollsmatch. Carlo Cracco, en av Italiens främsta kockar och en av domarna i Masterchef Italia, avslöjade i tv hemligheten bakom sitt recept på bucatini all’amatriciana. Hemligheten var aglio in camicia (vitlök med skjortan på) alltså vitlök med skal som han sauterar i olivolja. Hela Rom exploderade i hat mot Cracco. Vitlök i amatriciana? Det var en total skandal som förenade Roms invånare mot stackars Carlo. Borgmästaren i stan Amatrice (där rätten sägs ha sitt ursprung) fördömde receptet och menade att Carlo var respektlös som frångick det traditionella receptet. Den viktiga ingrediensen är tomat. Vissa tycker att det blir bäst med färska tomater, men om du inte får tag i tillräckligt bra färska funkar san marzano på burk utmärkt. Och guanciale av högsta kvalitet. Det ska vara pecorino romano till. En kvalitetsstämpel för pecorino romano är att den är buccia nera (pecorino med svart hölje). Och såklart svartpeppar. Jag bryter en aning mot reglerna eftersom jag tillsätter ett halvt glas torrt vin från Lazio som jag tycker passar utmärkt tillsammans med den salta guancialen." /Oskar Montano
Boktips!
Receptet kommer från boken Pasta Wizard av Oskar Montano.
Läs mer