Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.
Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.
Dela degen i 2 bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1 timme.
Kavla ut den ena degbiten till en 3 mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna så att det blir ett överhäng på 1 cm.
Fyllning
Tvätta och snoppa jordgubbarna. Dela på mitten och lägg i en bunke, blanda strösocker, farinsocker och maizena och strö det över jordgubbarna. Riv i ingefära och citronzest och pressa i citronsaften och blanda runt, låt stå i 10 minuter.
Fördela jordgubbarna i pajen.
Gräddning
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut resterande deg 3 mm tjock och skär ut 8 st lika breda band som du flätar upp på pajen. Nyp av överflödig deg mot pajformens kant. Pensla med ägg och strö över farinsocker, stoppa in pajen 30 minuter i frysen.
Ta ut pajen och lägg på en plåt med bakplåtspapper under ifall det bubblar över lite. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter, sänk sen värmen till 170 grader och grädda ytterligare 30 minuter eller tills pajdegen fått en fin gyllenbrun färg.
Ta ut pajen och låt svalna helt innan du servera den med en kula vaniljglass.