FFC - Filmjölk Fried Chicken

FFC - Filmjölk Fried Chicken
Foto: Frida Wismar
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

FFC - Filmjölk Fried Chicken

16 ingredienser

45 min + 4 h marinering

"Jag fastnade för en film på youtube om buttermilk fried chicken. Här är min variant med svensk filmjölk. Krispigt och gott!" /Amir

Tips: Du kan förbereda fram till och med punkt 6. Om du ska ha middagsgäster är det skönt att kunna ha lite lugn och ro när de har kommit.
**Dryckestips
**Fruktigt vitt vin med lite sötma, till exempel en pinot gris eller en amerikansk pinot noir om du föredrar rött vin.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklingklubba
  • 5 dl filmjölk
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
  • 2 klyftor vitlök, skalade och pressade
  • 1 citron, tvättad, rivet skal
  • 2 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 l frityrolja

Gör så här

  1. Blanda en marinad på filmjölk, paprikapulver, chili, vitlök, citronskal, salt och peppar. Lägg ner kycklingen och låt stå i kylen i 2,5 timme. Låt sedan stå i rumstemperatur i 1,5 timme.
  2. Blanda vetemjöl, paprikapulver, timjan, oregano, chili, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller fritös.
  4. Lyft upp kycklingen och skaka av marinaden, men inte allt.
  5. Doppa kycklingen i mjölblandningen.
  6. Fritera kycklingen i 5 minuter, några bitar åt gången. Lägg kycklingen i en långpanna och kör i ugnen i 20 minuter.
  7. Ta ut kycklingen och fritera den igen, några bitar åt gången, i cirka 5 minuter tills den är gyllenbrun och krispig.
  8. Ät som de är eller med ris, en grön sallad eller coleslaw.