Glasnudelsallad med krispigt sidfläsk

Glasnudelsallad med krispigt sidfläsk
Foto: Frida Wismar
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

Glasnudelsallad med krispigt sidfläsk

15 ingredienser

1 h

Amir Kheirmands kvalrätt till Sveriges mästerkock. Het nudelsallad med förkokt stekt sidfläsk.
"Svettig, skakig och nervös skjuter jag fram vagnen med mina ingredienser in i juryrummet. Jag hade fem minuter på mig att färdigställa rätten som skulle ge mig det där förklädet jag så gärna ville ha – eller skicka mig till skamvrån. Dessutom inför en massa kameror. Jag hade lagat den här rätten tio dagar i rad och nu gällde det. När Leif tog en extra fläskbit på vägen tillbaka till stolen efter provsmakningen tändes hoppet. Tre minuter senare hade jag förklädet och min paradrätt hade tagit mig vidare till Gävle i Sveriges mästerkock." /Amir

Tips: Prova räkor istället för fläsk. Eller gör bara själva glasnudelsalladen, den är supergod som egen rätt också.
**Dryckestips
**Drick ett iskallt, gott thailändskt öl för att mildra hettan i denna rätt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rimmat sidfläsk, i bit
  • 1 tumme ingefära, skalad och grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, skalade och pressade
  • 1 stjälk citrongräs, grovhackad
  • 2 dl japansk soja
  • 4 msk fisksås
  • 5 msk palmsocker
  • 4 limefrukter, pressad saft
  • 2 thaichilifrukt, finhackad
  • 200 g glasnudlar
  • 1 kruka koriander
  • 3 salladslökar, finhackade
  • 2 stjälkar blekselleri, skurna i 5 cm långa stavar
  • 1 msk risvinäger
  • 1 dl osaltade rostade jordnötter, grovhackade

Gör så här

  1. Lägg sidfläsket i en liten kastrull. Tillsätt ingefära, vitlök, citrongräs, 1 deciliter soja, 2 matskedar fisksås och 2 matskedar palmsocker. Fyll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt småkoka i 40 minuter.
  2. Blanda saften från limen med 2 matskedar palmsocker, 2 matskedar fisksås och 0,5 deciliter soja. Häll hälften av marinaden i en bunke, och den andra hälften i en serveringsskål tillsammans med chilin.
  3. Koka nudlarna i saltat vatten och sila. Spola med kallt vatten och krama ur all vätska. Lägg nudlarna i bunken med marinad och rör runt.
  4. Grovhacka alla korianderblad och finhacka stjälkarna. Lägg stjälkarna i marinaden i  serveringsskålen och lägg korianderbladen i bunken tillsammans med vårlöken och  stjälksellerin. Rör runt.
  5. Ta upp fläsket ur kastrullen och låt svalna i någon minut. Skiva köttet i 1 cm tjocka skivor och stek dem knapriga i en stekpanna på hög värme.
  6. Blanda under tiden en marinad med 0,5 deciliter soja, 1 msk palmsocker och risvinägern. Lägg det stekta sidfläsket direkt från stekpannan ner i marinaden och slunga runt i 30 sekunder.
  7. Lägg upp glasnudelsalladen på ett fat, lägg på sidfläsket, strö över jordnötterna och servera. Smaka av styrkan med dippsåsen i serveringsskålen.