Ananastårta med honungsrostade valnötter och yoghurtfrosting

POPULÄRT
Ananastårta med honungsrostade valnötter och yoghurtfrosting
Foto: TV4

Ananastårta med honungsrostade valnötter och yoghurtfrosting

Av: Helena Jansson

Från: Det stora tårtslaget

25 ingredienser

Fruktig tårta med saftig ananas- och bananbotten, honungsrostade valnötter, yoghurtfrosting samt marängsmörkräm med ananas. Obs! Receptet ger en mindre tårta än den imponerande på bilden och dekorationen ingår inte i receptet.

Ingredienser

Fruktig botten

  • 230 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 120 g osaltat smör
  • 230 g strösocker
  • 1 ägg (stort)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 banan, mogen
  • 3 dl gräddfil
  • 150 g krossad ananas [1 burk]
  • 0,5 tsk malen kanel

Honungsrostade valnötter

  • 400 g valnötter
  • 3 msk honung, flytande
  • 1 tsk flingsalt

Yoghurtfrosting

  • 200 g osaltat smör
  • 200 g florsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g färskost
  • 200 g grekisk yoghurt
  • 1 tsk vaniljextrakt

Marängsmörkräm med ananas

  • 100 g äggvita
  • 200 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 300 g osaltat smör
  • några droppar ananasessens

Gör så här

Fruktig tårtbotten

  1. Klä två formar med bakplåtspapper och smöra.
  2. Sikta ihop de torra ingredienserna.
  3. Vispa socker och smör tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt ägget och fortsätt att vispa.
  4. Blanda vaniljextrakt och gräddfil väl. Häll de torra ingredienserna i smöret och sockret varvat med gräddfilen. Mosa bananen och häll av vätskan från ananasen. Blanda dessa i smeten.
  5. Fördela i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 175 grader.

Honungsrostade valnötter

  1. Blanda nötter och honung och bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Rosta i ugnen på 175 grader tills det börjar dofta varma nötter och honungen har kristalliserats.

Yoghurtfrosting

  1. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tillsätt salt och kör lite till.
  2. Tillsätt färskost, vaniljextrakt och grekisk yoghurt och fortsätt blanda på låg hastighet tills det inte finns några klumpar.

Marängsmörkräm med ananas

  1. Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret helt har smält. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa till marängen nått rumstemperatur. Lägg i det rumstempererade smöret, lite i taget. Vispa tills den är helt slät. Tillsätt ananasessens.

Montering

  1. Monteringen sker lättast i den formen som botten bakades i, men klä först in den med plastfolie så att det blir lättare att ta ut tårtan när den har satt sig.
  2. Dela varje botten i två delar och jämna till dom med kniv om det behövs. Lägg ner den första tårtbotten i formen. Tänk på att den botten som läggs först i formen kommer att vara den som hamnar på toppen när du sedan tar ur tårtan ur formen.
  3. Spritsa en ring av smörkrämen runt kanten. Fyll sedan mitten med yoghurtfrosting och toppa med valnötter. Repetera tills bottnarna är slut. Plasta in och ställ in i kylskåp så att tårtan får sätta sig, gärna över natten.
  4. Ta sedan ut tårtan och stjälp upp den på en tårtbricka. Spackla den jämn med smörkrämen och ställ in i kylen igen så att smörkrämen stelnar. Täck sedan med sockerpasta och dekorera.