Pitepalt med stekt fläsk

Pitepalt med stekt fläsk
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Pitepalt med stekt fläsk

7 ingredienser

1h 5 min

En robust husman som är älskad i Sverige, särskilt de norra delarna.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis, rå
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 potatisar, kokta
  • salt
  • 200 g rimmat fläsk (eller rökt korv)
  • lingonsylt, till servering
  • smör, kallt, till servering

Gör så här

  1. Skölj, skala och mal den råa potatisen. Pressa den kokta potatisen och blanda samman med den råa. Lägg potatisblandningen i en sikt och låt rinna av. Pressa ut så mycket vatten som möjligt. Man kan också använda bakdukar och vrida ur vätskan.
  2. Blanda potatisen med vetemjöl till en fast deg. Smaksätt med salt. Forma degen till rätt stora bullar. Skölj händerna i kallt vatten så går det lättare.
  3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Koka bullarna i 40-50 minuter. Ta sedan upp bullarna med hålslev.
  4. Hetta upp en stekpanna och knaperstek bacon eller värm upp den rökta korven.
  5. Servera med lingon och smör som läggs i en "brunn" i den heta palten, samt köttet.