Höns, ris och curry

Anders Levén ny

Höns, ris och curry

20 ingredienser

2h 20 min

Hönan kokas i 2 timmar för att bli riktigt mör.

Ingredienser

portioner
  • 1 höna [1-2 kg]
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 dl riven kokos
  • 2 dl grädde
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 äpple, fintärnat
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 3 msk curry
  • 1 tsk margarin
  • 3 dl ris
  • 4,5 dl vatten
  • grönsallad

Gör så här

  1. Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten. Låt koka upp och häll av vattnet.
  2. Hacka och skala under tiden morot, lök och purjolök.
  3. Slå på nytt vatten så att det täcker hönan och tillsätt grönsakerna och alla övriga ingredienser. Låt sedan koka i cirka 2 timmar. Skumma väl. Köttet ska lossna lätt ifrån benen när hönan är färdigkokt.
  4. Koka riset i 6 deciliter vatten och 1-2 kryddmått salt.
  5. Ta upp hönan ur grytan. Spara buljongen. Plocka köttet försiktigt från benen och skär det i jämnstora bitar.
  6. Skala och hacka löken och dela äpplet i små tärningar och fräs i smör eller margarin tillsammans med kokos och curry.
  7. Mjöla och slå i buljongen från hönan. Koka ihop och avsluta med att hälla i grädden (den kan uteslutas).
  8. Värm köttet i såsen. Servera med ris och tunt strimlad grönsallad.