Kalvrostbiff med rosmarin, rotmos och gräddkokta murklor

Kalvrostbiff med rosmarin, rotmos och gräddkokta murklor
Foto: Jacob Grange
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Kalvrostbiff med rosmarin, rotmos och gräddkokta murklor

17 ingredienser

En underbar rätt med rostbiff som serveras tillsammans med härlig rosmarin, rotmos och murklor kokta i grädde.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvrostbiff
  • 1 knippe rosmarin
  • 6 klyftor vitlök
  • smör
  • olivolja
  • 500 g potatis, skalad
  • 300 g morot, skalad
  • 30 g smör
  • 2 msk ingefära, riven
  • 0,5 dl apelsinjuice
  • 100 g murkla
  • 3 schalottenlökar, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stick hål i köttet med hjälp av en kniv, fyll med rosmarin och vitlök.
  2. Stek köttet i en stekpanna så att det får färg, tillaga klart det i ugnen i 160C i ca 20 minuter eller till en innertemperatur på 58C, låt vila innan servering.
  3. Skär moroten i mindre bitar och koka den tillsammans med potatisen i ca 20 minuter eller tills de är riktigt mjuka.
  4. Mosa rotfrukterna med smör, ingefära och apelsinjuice, smaka av med salt och peppar.
  5. Fräs murklorna i en stekpanna med lite smör och schalottenlök i ca 4 minuter.
  6. Tillsätt vin och reducera något.
  7. Häll på grädde och koka i ca 4 minuter eller tills det har tjocknat lite.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Strimla persilja och garnera den färdiga rätten vid servering.