Helstekt regnbåge med saffran, citron och dill

Helstekt regnbåge med saffran, citron och dill
Foto: TV4
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Helstekt regnbåge med saffran, citron och dill

11 ingredienser

Andreas Nylén fortsätter sin matresa i regionen Kalmar/Öland/Glasriket. Här lagar han en välsmakande heltstekt regnbåge med saffran, citron och dill.

Ingredienser

portioner
  • 2 regnbågsforeller (à 700 g)
  • 1 g saffran
  • 1 dl flingsalt
  • 1 knippe dill
  • 2 citroner
  • svartpeppar
  • 500 g färskpotatis, tvättad
  • dillstjälkar
  • 50 g smör
  • salt, till kokvattnet
  • 1 citron, till servering

Gör så här

  1. Se till så att forellerna är urtagna och sköljda.
  2. Arbeta in saffran i saltet med fingrarna så att det blir härlig smak på saltet. Krydda fisken ordentligt med salt och peppar både inuti och utanpå.
  3. Plocka dillen från stjälkarna, spara stjälkarna till potatisen. Hacka dillen grovt och fyll fisken. Skiva citronerna och fyll fisken.
  4. Paketera in fisken i dubbla ark metallfolie. Tillaga fisken i ugnen, 160˚C i ca 15 minuter, vänd på den och tillaga i ytterliggare 5 minuter.
  5. Fisken är klar när köttet släpper från benet. Låt forellen vila i paketet innan servering.
  6. Koka potatisen med dillstjälkar och smör, smaka av vattnet rejält med salt.
  7. Lossa fisken från benet innan servering och servera med nykokt potatis och citron.