Ogräspaj med nässlor och kirskål

ogräspaj
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Ogräspaj med nässlor och kirskål

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Husmorsorna - kokboken

13 ingredienser

Ingen i familjen orkar riktigt bry sig om vår tomt så nässlor och kirskål stormtrivs och har eviga partyn i vår lumlummiga trädgård där de skålar i dagg och spöar upp små violer som ibland vågar sticka ut hakan. Men nu är det slut på festerna för jag har nämligen kommit på vad jag ska göra med de objudna gästerna. Jag ska äta upp dem. Tack Husmoderns köksalmanacka 1983 för ogräspajen. Godare paj är svår att hitta, men ingredienserna hittar du lätt och de är dessutom helt gratis.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör, kallt
  • 0,5 dl kvarg

Fyllning:

  • 5 dl kirskål (har du en ogräsfri tomt kan du ta bladspenat)
  • 5 dl nässlor (ja, är du utan nässlor kan du köra spenat här också)
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk smör
  • mycket svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 8 körsbärstomater, i halvor
  • 150 g getost

Gör så här

  1. Dra på ugnen på 200°. Börja med att göra pajdegen.
  2. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Ner med kesellan och blanda till en slät deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. In i frysen i 20 minuter medan du pysslar vidare.
  4. Förgrädda pajen i 10 minuter. Under tiden sköljer du kirskål och nässlor så att sniglar och jox åker bort.
  5. Fräs sedan lök och vitlök och allt det gröna i smöret. Krydda och smaka av lite.
  6. Blanda ägg och mjölk i en skål och krydda lite där med.
  7. Ta ut pajskalet ur ugnen, grunda med det gröna och smula över getosten.
  8. Lägg tomaterna ovanpå och häll sist på äggstanningen. In i ugnen i 45 minuter.
  9. Njut ditt ogräs med en fin grönsallad.