Anettes bästa klyftpotatis

Anettes bästa klyftpotatis
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Anettes bästa klyftpotatis

6 ingredienser

Klyftpotatis är ett av mina favvotillbehör alla kategorier. Här är ett enkelt recept som är lätt att lyckas med! /Anette Rosvall

Se fler recept från

Husmorsorna

Ingredienser

  • 1 kg potatis, skrubbade och skurna i klyftor
  • 0,5 dl olja
  • några nypor flingsalt
  • några lite mindre nypor rosmarin (färsk eller torkad)
  • några rejäla tag nymalen peppar
  • en stor plastpåse

Gör så här

  1. Sätt din ugn på 200 grader och gör i ordning dina potatisar i lagom stora klyftor.
  2. Det brukar bli ungefär 8 st på en potatis – beroende lite på storlek – lägg alla potatisar i plastpåsen.
  3. Häll på olja, så att alla potatisar är täckta, häll på salt, några nypor rosmarin och riv lite peppar över alltihopa.
  4. Knip ihop påsen med ena handen medan du klämmer på klyftpotatisen med den andra handen och ser till att alla små ”pärer” får krydda och olja på sig.
  5. Häll ut de små rackarna i en ugnsfast plåt där de får plats i ett lager. Inte ligga ovanpå varandra här då blir de inte knapriga!
  6. Skjuts in i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på hur snabb din ugn är.
  7. Håll ögonen öppna och så fort du ser att din klyftpotatis har en vacker gyllene färg så är det färdigt.
  8. Njut klyftpotatis med vad du vill - det passar nästan till allt. Smaklig spis!