Klassisk smörgåstårta

Anette Rosvall

Klassisk smörgåstårta

21 ingredienser

30 min

Klassisk smörgåstårta med tonfisk, räkor och lax. Låt den gärna vila i kylen över natten.

Ingredienser

portioner
  • 12 skivor landgångsbröd, utan kanter

Fyllning 1

  • 1,5 dl lättmajonnäs
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 150 g rökt lax, i tärningar
  • 150 g skalade räkor, i fina bitar
  • 3 msk dill, hackad

Fyllning 2

  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 förp tonfisk
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk svensk senap
  • 1 msk dill, hackad
  • 2 ägg, hårdkokta och hackade

Garnering

  • 1 dl lättmajonnäs
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 400 g skalade räkor
  • 12 skivor rökt lax, tunna skivor
  • gurka, tunt skivad
  • citron, skivor
  • skiva tomat
  • dillvippa

Gör så här

  1. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till fyllning 1. Rör ner lax och räkor och hackad dill.
  2. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till fyllning 2. Låt tonfisken rinna av och mosa den lite.
  3. Rör ner den och chilisås, senap och hackad dill. Smaka av.
  4. Lägg ut tre brödskivor som botten. Fördela hälften av fyllning 1 över dem. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden och tryck till - lite som att bygga lego!
  5. Bred fyllning 2 över brödskivorna och strö över hackade ägg. Lägg på tre nya brödskivor på samma ledd som de första. Bred resten av fyllning 1 över och täck med de sista brödskivorna på andra ledden. Tryck till.
  6. Svep in tårtan i plastfolie och ställ den kallt några timmar, gärna över natten.
  7. Rör ihop majonnäs och crème fraîche till garneringen och bred över och runtom hela tårtan. Gör små laxrosor och garnera tårtan som på bilden eller efter din egen fantasi.