Klappgröt

Klappgröt
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Klappgröt

3 ingredienser

Den här gröten är lite bortglömd och det är synd. Klappgröt är just en sådan fin gammal dessert som jag inte trodde att någon annan gjorde förutom möjligen Emma och jag. Supergod sommarlunch eller smarrig dessert efter en lätt soppa.

Idag fick jag veta att man kan göra klappgröt även utav blåbär, svarta vinbär och hallon. Mmmm smarrigt det måste jag prova. /Anette Rosvall

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt (hallon eller blåbär går också bra, men då blir den inte så vackert rosa)
  • 1 dl mannagryn

Gör så här

  1. Koka upp vattnet tillsammans med sylten.
  2. Släng ner mannagrynen. Låt koka i ca 5 minuter.
  3. Sedan ska det vispas. Försök inte ens med en vanlig visp för då kommer du att bli tokig – ta elvispen direkt. Gröten ska vispas alldeles ljusrosa och puffig.
  4. Ät den ljummen eller kall med mjölk.