Svärmorsans piroger

POPULÄRT
Svärmorsans piroger
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Svärmorsans piroger

22 ingredienser

Piroger vill man ju ha i frysen, skitbra för mellanmål, utflykter och när lusten till att laga mat tryter. Men hörni köp inte Billys - med odefinierbar fyllning - gör egna! Det tar lite tid JA, men det är hundra gånger godare och lika många gånger nyttigare. Min svärmor Birgitta gör jordens godaste med rimmad lax och dill i fyllningen. Men det går lika bra att fylla dem med köttfärsfylllning.

Ingredienser

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 12 dl vetemjöl
  • laxfyllning
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 200 g rimmad lax
  • 1 kruka dill
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk gräddfil
  • salt
  • peppar

Köttfärsfyllning

  • 300 g köttfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk crème fraîche
  • kryddor (curry, tomatpuré eller oregano, ta ngn krydda du gillar)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i bunken, rör ut den med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, till sätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa i ca 1 timma.
  2. Undertiden gör du fyllningen.
  3. LAX: Hacka de kokta äggen och blanda med småbitar av lax, hackad dill, majonäs och gräddfilen. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  4. KÖTTFÄRS: Fräs köttfärsen, vitlök och löken i smör, krydda med valfri krydda och blanda i creme fraichen smaksätt med salt och peppar.
  5. Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor ca 12-15 cm i diameter ( lite större än en CD-skiva) Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop NOGA och lägg sedan pirogen på en ugnsplåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15 minuter.