Inkokt lax, ett riktigt barndomsminne!

Inkokt lax
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Inkokt lax, ett riktigt barndomsminne!

10 ingredienser

Det här är barndom. Det är Rydbo, mamma, pappa, syskon och ligga på gräsmattan, drömma om killar och kultur och hur man ska fixa luggen och höra ”maaaaaten är klar”. /Anette Rosvall

Ingredienser

portioner
  • 1-1,25 kg hel laxfilé [ca 4 cm tjock]
  • 1 l vatten
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 4-5 vitpepparkorn
  • 3-4 kryddpepparkorn
  • 1 msk ättika
  • 2 msk vinäger
  • dillstjälkar

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna.
  2. Lägg laxfilén i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.
  3. Häll på lagen.
  4. Sjud fisken i 200 grader i mitten av ugnen i 20 minuter.
  5. Ta bort skinnet medan fisken är varm.
  6. Låt den svalna i lagen.
  7. Häll av spadet och servera fisken ljummen eller helt kall med färskpotatis, citronklyftor och hollandaisesås eller dillmajonnäs.
  8. Barndom – here I come.