Kyckling satay My way

Kyckling satay my way
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kyckling satay My way

14 ingredienser

Den här satayen är så god, så den kan du lika gärna laga på självaste nyårsafton och glufsa i dig på egen hand eller med några fina vänner. /Emma Hamberg

Ingredienser

  • 500 g kycklingfilé, skurna på längden i lagom smala bitar
  • 4 tsk honung
  • 4 msk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk chilipulver
  • grillspett

Sataysås

  • 5 klyftor färsk vitlök, hackad
  • 0,5 chilifrukt, rensad och hackad (strunta i den om du är stark-känslig)
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl crunchy jordnötssmör
  • 5 limeblad, rivna på hälften
  • 1 limefrukt, pressad
  • 1-2 msk fisksås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla kryddor ordentligt med oljan.
  3. Ner med kycklingen, låt den dra ett tag i marinaden.
  4. Trä kycklingbitarna på grillpinnarna. Som små dragspel. Veckade alltså.
  5. Lägg spetten i en ugnsfast form, häll över resten av marinaden och in i ugnen.
  6. Medan kycklingen blir god där inne, ja, det tar nog en dryg kvart ungefär, fixar du såsen. Låt koksgrädden koka lite för sig själv först, kanske i 10 minuter.
  7. Sedan i med alla godsakerna. Smaka av. Fisksåsen är ju som salt, så där får du känna själv vad du gillar.
  8. Koka i 10 minuter ungefär.
  9. Matdags!