Den här satayen är så god, så den kan du lika gärna laga på självaste nyårsafton och glufsa i dig på egen hand eller med några fina vänner. /Emma Hamberg
500 g kycklingfilé, skurna på längden i lagom smala bitar
4 tsk honung
4 msk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk korianderfrö
0,5 tsk chilipulver
grillspett
Sataysås
5 klyftor färsk vitlök, hackad
0,5 chilifrukt, rensad och hackad (strunta i den om du är stark-känslig)
2,5 dl kokosmjölk
1 dl crunchy jordnötssmör
5 limeblad, rivna på hälften
1 limefrukt, pressad
1-2 msk fisksås
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla kryddor ordentligt med oljan.
Ner med kycklingen, låt den dra ett tag i marinaden.
Trä kycklingbitarna på grillpinnarna. Som små dragspel. Veckade alltså.
Lägg spetten i en ugnsfast form, häll över resten av marinaden och in i ugnen.
Medan kycklingen blir god där inne, ja, det tar nog en dryg kvart ungefär, fixar du såsen. Låt koksgrädden koka lite för sig själv först, kanske i 10 minuter.
Sedan i med alla godsakerna. Smaka av. Fisksåsen är ju som salt, så där får du känna själv vad du gillar.