Ångad broccoli med äggkräm, snabbsyltad lök och rostad mandel

POPULÄRT
koket.se
Ångad broccoli med äggkräm, snabbsyltad lök och rostad mandel
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Ångad broccoli med äggkräm, snabbsyltad lök och rostad mandel

16 ingredienser

1 h

Skönt grön rätt med ångad broccoli och en helt fantastiskt god äggrkräm med lagrad ost i. Toppa med knapriga rostade mandlar och syltad silverlök. 

Att ånga broccolin är ett skonsamt sätt att tillaga den på och gör att den behåller sin näring bättre.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Ångkokt broccoli

  • 1 kg broccoli (färsk)
  • flingsalt

Syltad silverlök

  • 2 silverlökar
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Rostad mandel

  • 2 dl sötmandel, skållad
  • olja
  • salt

Ostkräm

  • 5 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 200 g lagrad ost, riven (t ex svecia)
  • salt

Garnering

  • 1 ask krasse
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Syltad silverlök

  1. Börja med den syltade löken. Koka upp socker, vatten och ättiksprit. Skala och hyvla silverlöken tunt på en mandolin. Häll lagen över löken. Låt stå och dra minst, gärna över natten.

Ångkokt broccoli

  1. Skär broccolin i buketter.
  2. Fyll en kastrull med vatten så att när du lägger ned ett durkslag blir ett mellanrum mellan vatten och durkslag på några centimeter.
  3. Lägg broccolin i durkslaget och lägg på locket. Ångkoka ca 15 minuter. Krydda med flingsalt.

Rostad mandel

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mandeln i en ugnsform med oljan och lite salt. Rosta i ugnen 5-10 minuter, passa noga så att de inte bränns.

Äggkräm

  1. Blanda äggen med grädden och mjölken i en kastrull. Värm under omrörning tills den har tjocknat och precis börjar koka.
  2. Häll äggröran i en mixer. Tillsätt den rivna osten. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.

Servering

  1. Hacka mandeln grovt. Lägg upp broccolin på tallrikar tillsammans med ägg- och ostkrämen.
  2. Toppa med mandlar, syltad lök och smörgåskrasse. Avsluta med att mala över lite svartpeppar.