Ångad broccoli med sesamdressing

Ångad broccoli med sesamdressing
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Ångad broccoli med sesamdressing

7 ingredienser

15 min

Krispig broccoli möter en fyllig och nötig sesamdressing. Min favorit när det kommer till tillbehör — maximalt med smak och det kräver näst intill ingen ansträngning! /Seiran

Ingredienser

portioner
  • 300 g sparrisbroccoli

Sesamdressing

  • 3 msk sesamfrön, rostade
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Skär bort den nedersta delen av stammen på sparrisbroccolin.
  2. Mortla sesamfröna tills de är krossade men det fortfarande finns en del hela frön kvar.
  3. Häll lönnsirapen i en liten kastrull eller panna, tillsätt chiliflingorna och värm upp på medelvärme tills det bara precis
  4. börjar bubbla. Ta bort från värmen.
  5. Blanda med sesamfrön och övriga ingredienser till dressingen i en liten skål.
  6. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten och låt koka upp. Lägg sedan broccolin i en ångkorg i kastrullen som inte kommer i kontakt med vattnet.
  7. Lägg på locket och ångkoka broccolin 3-4 minuter tills den är intensivt grön men fortfarande krispig. Eller koka broccolin i 1-2 minuter, ta upp ur vattnet och låt rinna av.
  8. Lägg upp broccolin på serveringsfat och ringla över dressingen.