Ångad grön sparris med vilda örter och grillat smör

Ångad grön sparris med vilda örter och grillat smör
Foto: TV4

Ångad grön sparris med vilda örter och grillat smör

Av: Jacob Holmström

Från: Kockarnas kamp

4 ingredienser

30 min

Njut av naturens goda i denna härliga förrätt gjord på sparris, vilda örter och blommor som ramslöksblomma och viol.

Ingredienser

portioner
  • 8 gröna sparrisar (stora)
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • äppelciderättika
  • salt
  • blandade vilda örter och blommor så som violer, ramslöksblomma, spansk körvel och späd kirskål

Gör så här

  1. Ansa bort de gröna ”bladen” på sparrisen, skala sedan nederdelen av sparrisen och skölj av den i kallt vatten.
  2. Nästa moment måste göras utomhus och med största respekt för att smör brinner bra!
  3. Lägg 100 g av smöret i en kastrull med lock, lägg på en skopa glödande kol och stäng locket omedelbart. När smöret och kolet lugnat ner sig (ca 10 min) så lyft av locket och lägg i resten av smöret. Bryn sedan allt samman till ca 150 C och sila sedan bort kolen och kyl ner.
  4. Slå en hollandaisesås på det grillade smöret, äggulorna, lite vatten och smaka av med äppelciderättika och salt.
  5. Plocka och skölj de vilda örterna.
  6. Ånga eller glacera sparrisen i en stor panna med lite smör och vatten. När sparrisen är lagom mjuk så lyft upp den och pensla med lite smör och salt, lägg på örterna på sparrisen och lägg den på tallrik. Lägg en klick av den grillade såsen jämte.